Historijat škole

Osnovna škola Gornja Tuzla osnovana je 1884.g.Njen prvi učitelj zvao se Kliska Stanković. Prva škola osnovana je u prostorijama mljekare. Druga škola osnovana je u prostorijama stare pošte da bi se narod podigao I sagradio novu školu gdje se ona I danas nalazi. Zbog potrebe više prostorija škola je dograđena novim većim dijelom. Zvanje direktora uvedeno je 1971.g. Od osnivanja škole 1884.g. do 1934.g.
Trenutni direktor obavlja dužnost od 1986.g. I zove se Mehić Hadžaga. Prvi naziv naše škole je “VIŠA NARODNA OSNOVNA ŠKOLA GORNJA TUZLA”.
Ove godine je obilježen 121 rođendan naše škole. Početkom pedesetih godina prošlog stoljeća došlo je do ubrzanog obrazovanja u našoj zemlji. U decenijama dotadašnjeg djelovanja narodna osnovna škola u Gornjoj Tuzli zavisno od društveno-političkih prilika I promjena prolazila je kroz razne teškoće I transformacije I cijelo vrijeme bila središte kulturno-prosvjetnog život. Prva generacija šestorazrednog obrazovanja završila je školu 1953.g. Prva generacija osmogodišnjeg obrazovanja završila je školu 1957.g. Našoj školi pripadale su područne škole: Kosci I Kovačica. Trenutno naša škola nosi naziv JAVNA USTANOVA OSNOVNA ŠKOLA “GORNJA TUZLA”. U njoj su 344 učenika podjeljena u šesnaest odjeljenja.

Komentariši